Listopad 2009

Recepty z brambor

1. listopadu 2009 v 16:12 Šikovné ruce

Zapečená bramborová kaše

Potřebujeme:
  • Bramborovou kaši (lze i z prášku)
  • Vejce
  • strouhanku
  • pažitku
  • strouhaný sýr
  • sůl, pepř, bylinky a koření dle chuti
Postup:
Bramborovou kaši smícháme s pažitkou (kořením, bylinkami), rozprostřeme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Vyhloubíme několik důlků a do každého vyklepneme vejce. Posolíme, posypeme strouhankou a sýrem a zapečeme v troubě. Podáváme s důšenou zeleninou.

Cukroví z bramborového těsta

Potřebujeme:

  • 200g hladké mouky
  • 200g vařených brambor
  • 50g změklého másla
  • špetka soli, muškátový oříšek
  • vejce
  • půl sáčku prášku do pečiva
Postup:
Brambory nastrouháme najemno a společně s ostatními surovinami vypracuje v těsto (já dávám jen polovinu vejce a druhou si nechávám na potírání). Těsto necháme hodinku odpočinout v ledničce pak ho vyválíme asi 3 cm silně a vykrajujeme různé tvary nebo klasické tyčinky. Přendáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme kmínem, mákem, solí, sýrem, řením,... Pečeme do růžova

Bramborový salát s chilli

Potřebujeme:
  • 400g Bramdor
  • 16 ks malých chilli papriček
  • 1 velký bílý jogurt
  • sůl, pepř
  • pažitka
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky, papričky a pažitku jemně nasekáme, smícháme s bramborami a jogurtem, ochutíme solí a pepřem a necháme do druhého dne odležet.

Rozcuchaná nevěsta

Potřebujeme:
  • 800g vařených brambor
  • 250g hrubé mouky
  • 750g jablek
  • 3 vejce
  • 100ml mléka
  • cukr, skořici, špetku soli
  • 50g másla
  • 2 lžíce strouhanky
Postup:
Brambory jemně nastrouháme do mísy, přidáme sůl, mouku a spíš jen stejnoměrně rozdrobíme. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. vejce rozšleháme s mlékem. Pekáček vytřeme máslem, vysypeme strouhankou, naplníme třetinou těsta a pokryjeme polovinou jablek. Posypeme cukrem a skořicí a zalijeme částí vajec. Vrstvy opakujeme a zakončíme vrstvou brambor, zalijeme zbytkem vajec. navrch dáme vločky másla a dozlatova upečeme.