Zdravý recept: Mrkvová polévka

7. března 2008 v 17:22 |  Zdraví
Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů beta-karotenu, mocného antioxidantu, který omezuje škodlivé působení volných radikálů.
Obsahuje vitamíny A, B, C, E a zdraví prospěšné minerály a stopové prvky (vápník, draslík, železo, hořčík a celou řadu dalších).
Vůbec nejlepší je pro váš organismus ale mrkev vařená. Má totiž poměrně tuhé buněčné stěny, které tělu za syrového stavu nedovolí vstřebat více než 25% beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.
Příjemnou nasládlou chuť mrkvové polévky si oblíbí i děti. Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, že mrkvová polévka zachutná celé rodině.
Mrkvová polévka

Potřebujete: * 200 g brambor * 300 g mrkve * 1 cibuli * 40 g pórku * čtvrt litru mléka * půl litru vody * 100 g zakysané smetany * 30 g žampionů * sůl, pepř
Postup: Očistěte brambory a mrkev, pokrájejte je na kousky a dejte do velkého hrnce. Potom přidejte očištěnou a pokrájenou cibuli a pórek. Zalijte vodou a vařte asi 15 minut. Mezitím očistěte a nakrájejte žampiony. Zeleninu po dovaření přepasírujte, přidejte mléko, smetanu a ještě krátce povařte na mírném ohni. Dochuťte a podávejte se žampiony. Podle chuti můžete přidat petrželku nasekanou nadrobno.
DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
ENERGETICKÁ HODNOTA: 876 kJ/1 porci
Máš rád/a hry, chceš ji jednu zahrát on-line? Pak klikni na odkaz. Vyzbroj se, vycvič se a buď nejlepší. Pošli své soupeře k zemi!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama