Sladké vánoční cukroví - BEZ CUKRU

18. listopadu 2007 v 13:28 |  Vánoce
Sladké, ale bez cukru a zdravé

Jáhlové kuličky
jáhly - 1 díl
tekutina - 4 díly
z toho: voda - 3 díly a mléko - 1 díl
strouhaný kokos, rozinky, lžíce medu (není nutný)
Z jáhel, které propláchneme v cedníku pod horkou vodou, uvaříme kaši - do hrnce vsypeme propláchnuté jáhly a zalijeme 4 díly tekutin (3 vody:1 mléku), přidáme špetku soli. Kaše je uvařena za 15 - 20 minut, občas jemně mícháme, vaříme na mírném ohni - kaše se nám za to odvděčí - nepřipaluje se. Když je dostatečně hustá, přisypeme rovnou do hrnce kokos, popřípadě přidáme med. Vmícháme propláchnuté rozinky, které těsto osladí. Kokosu tolik, aby byla hmota hustá. Pak tvarujeme vlhkýma rukama malé kuličky, které ještě obalujeme v kokosu. Klademe na tácek, po vychladnutí uchováváme v ledničce a rychle sníme.

Datlové pusinky
4 bílky, 20 dkg vlašských oříšků a pár mandlí, 15 dkg datlí, špetka soli
z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh (nejlépe ve vodní lázni), do kterého opatrně vmícháme najemno namleté oříšky a usekané datle, které hmotu osladí. Na pečící papír tvoříme lžící bochánky z této hmoty. Pečeme nedlouho, spíše mírně, aby se hmota vysušila, ale propekla a byla mírně narůžovělá.

Placičky
Tyto placičky jsou velmi výživné a chutné.
Skládají se z mnoha semínek a jáhel. Uvaříme jáhlovou kaši jako v předchozím receptu, ještě do horké vmícháme kousek másla. Přidáme trochu medu. Mezitím promísíme v míse: sezamové semínko (10 dkg), lněné semínko (5 dkg), slunečnicové semínko (5 - 10 dkg), nasekané mandle, nasekané oříšky, propláchnuté rozinky. Směs smícháme s jáhlovou kaší, řádně promícháme vařečkou. Fantazii se meze nekladou, můžete přidat i datle nebo fíky, kousky sušeného ovoce atd. Potom vlhkýma rukama tvarujeme malé placičky, které se kladou na pečící papír. Pečeme při 150 - 180 °C cca 15 - 20 minut - opět spíše sušíme a dáváme pozor, aby se placičky zespoda nepřipálily. V polovině pečení je můžeme obrátit. Opět neskladujeme příliš dlouho, ale stejně už druhý den večer vetšinou není co skladovat - tak jsou dobré...

Fíkové kuličky
250 g přes noc namočených fíků, 200 g oříšků (lískové, vlašské), 2 polévkové lžíce karobu nebo kakaa, trochu mandlové esence. Vše umixujeme a tvoříme kuličky, které obalujeme v rozemletých oříšcích nebo kokosu. Nebo můžeme vytvořit váleček, který obalíme v kokosu, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Potom krájíme na kolečka vlhkým nožem.

Kuličky
100 g lískových ořechů, 100 g mandlí, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek rozinek, mléko (sojové), kokos - rozinky den předem namočíme, pak je pomeleme na masovém mlýnku. Do nich vpracujeme rozemleté ořechy, mandle a vločky, podle potřeby zředíme mlékem (sojovým). Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Banánovo-datlové cukroví
4 - 5 banánů, 1/2 šálku nasekaných datlí, 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů, 1/2 čajové lžičky soli, vanilka (nemusí být), 2 šálky ovesných vloček, 1/4 šálku kokosu.
Banány rozmačkáme vidličkou, ostatní ingredience kromě kokosu zamícháme a 15 minut necháme odležet. Na pečící papír nebo vymaštěný plech dáme lžičkou hrudky, které sypeme kokosem. Pečeme (sušíme) v mírně vyhřáté troubě - cukroví má být nahnědlé ale vláčné. Opět se musí skledovat v lednici nebo velkém chladnu a rychle sníst, banány by rychle podlehly zkáze.

Jablečná dobrota
Jablka oloupeme, zbavíme jadřínců a rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce a s velmi malým množstvím vody dusíme (vody opravdu jen aby se hmota nepřipalovala) až do rozvaření. Na plech tvoříme "bobečky" zdobítkem na krémy nebo polevy (s tím větším otvorem samozrejmě) a na každý dáme ještě půlku ořechu. Sušíme na kamnech, topení nebo opravdu v mírně vyhřáté troubě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama