Lidové vánoční pokrmy

18. listopadu 2007 v 13:26 |  Vánoce
Černý kuba
250 g krupek, 500 g čerstvých nebo 50 g sušených hub, 100 g másla, cibule, česnek, kmín a sůl
Krupky uvaříte doměkka s kouskem másla, solí a kmínem. Na cibulce podusíte houby (sušené nejprve namočíte na 1 hodinu do studené vody, pak necháte okapat). Vše smícháte dohromady, přidáte utřený česnek, dosolíte, omastíte a zapečete. Dříve jedli z jednoho pekáčku a přikusovali kyselé naložené švestky.

Vánoční krupice (nebo hrách)
1/4 kg hrubé mouky se osmaží dočervena na 4 lžících oleje, vysype se do hustého síta a v páře se nechá nabobtnat. Podává se se strouhaným perníkem, cukrem a mastí se rozpuštěným máslem.

Datle nebo švestky v čokoládě
Datle nebo švestky bez pecek namočíme na noc do rumu, druhý den je naplníme mandlí. Rozehřejeme 1 díl 100% ztuženého tuku a dva díly hořké čokolády (nevařit!), ovoce napíchnuté na špejli nebo jehlici v polevě namáčíme a na pečícím papíru nebo alobalu necháme v lednici ztuhnout. Můžeme i ozdobit podle chuti a vkusu - bílou čokoládou, kousky mandlí, různým cukrovým sypáním.

Muzika
hrst sušených švestek, sušených hrušek a křížal
kousek celé skořice (nebo půl lžičky mleté)
2 hřebíčky (anýz, badyán...)
1 lžíce medu
1/2 citrónu
Sušené ovoce propláchneme studenou a následně horkou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den přidáme skořici a hřebíček a druhý den, společně s medem a citrónovou kůrou vaříme doměkka. Z horkého kompotu vyjmeme koření a citrónovou kůru, směs zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Citrónovou kůru můžeme do směsi nastrouhat. Muziku podáváme na zakončení vánočního menu s vánočkou nebo s cukrovím. Muzika nebyla jen vánoční jídlo, ale připravovala se celou zimu, protože nasušeného ovoce bylo dostatek.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama